Stimulera hunden mentalt med viltspår

Viltspår är en perfekt sysselsättning för hundar som har mycket energi, den lugnar och låter samtidigt hunden göra det den är bäst på.

Att nosa och upptäcka världen via dofter är naturligt för hundar, och det finns förmodligen ingen som skulle våga sig på att påstå att en hunds luktsinne inte är fenomenalt välutvecklat. Hundars luktsinne används till att möjligt, allt från inom tullen för att hitta illegala substanser till inom sjukvården för att upptäcka cancer i tidigt stadium. Och faktum är att det inte bara är vi människor som har nytta av det här, utan hunden mår dessutom bra av att få använda sig av sin nos till att spåra och söka.

Spår är en träningsform som passar alla hundar. Ägare till hundar som brukar spåra vittnar ofta om nöjda, avslappnade fyrfota vänner efteråt. Du som har en överaktiv hund och som vill engagera den i något som inte gör den mer stressad bör därför testa på just spår. Såväl ras- som blandrashundar är välkomna, men ska du gå viltspårprov måste hunden vara minst nio månader gammal.

Stimulera hunden mentalt med viltspår

Det finns olika typer av spår men i den här artikeln kommer vi att behandla viltspår. Viltspår innebär att hunden och dess förare följer ett för ekipaget okänt spår för att i slutet hitta någon form av vilt, exempelvis en älgklöv. Dels tycker hunden att det är spännande att följa spår efter “skadat” vilt och det bättrar ofta på självförtroendet, och dels blir användandet av nosen och hjärnan stimulerande för hunden mentalt. Spåret består av blod som droppas eller trycks mot marken med jämna mellanrum, och del av vilt som släpas längs med marken under hela spåret.

Du kan både träna och tävla i viltspår. Att träna viltspår innebär att du själv, eller någon annan, lägger ett spår som hunden och dess förare sedan får följa. Ofta vet föraren om hur spåret går redan innan tack vare exempelvis snitslar i träden, detta för att det inte bara är hunden som ska lära sig spåra utan även föraren som måste lära sig läsa av hunden. Sistnämnda är faktiskt det viktigaste. Alla hundar kan spåra, de har det i sitt arv, men alla förare kan det däremot inte. Vad hunden måste lära sig är att hålla rätt tempo under spåret, du vill ju inte ha en dragkamp hela vägen. Men vad du måste lära dig är å andra sidan att se hur hunden beter sig när den är på rätt spår, hur den ser ut när den tappar spåret, samt hur du ska göra för att hjälpa den hitta spåret igen. Att lära sig läsa av sin hund är a och o i spårträning, och det gör du alltså enklast genom att du vet om spårets väg från början.

Spårlina och spårsele

Spårlina och spårsele är den utrustning du behöver.

Det enda som krävs för att börja spåra är egentligen att du har en spårlina och en sele till din hund, samt att du antingen går en viltspårkurs och får tillgång till vilt och utlagt spår den vägen, eller att du köper nötblod och klöv eller liknande vilt och lägger spåret själv.

Att bli viltspårchampion
Att tävla i viltspår innebär att du och din hund följer ett för dig okänt spår som en professionell viltspårdomare lagt, det kallas för viltspårprov. Nybörjarekipage börjar i anlagsklassen för att därefter förflyttas upp till öppen klass efter att ha fått ett godkänt av domaren i anlagsklass.

I öppen klass blir det lite svårare spår, bland annat avfyras skott när du närmar dig spårslutet, det görs bloduppehåll i spåret och det finns två vinklar som hunden ska klara av.

Med tre förstapris i viltspårprov har du rätt att lägga till SVCH framför din hunds namn, det betyder att hunden nu är viltspårchampion.