Så utnyttjar du snön i träningen

Snö lyser inte bara upp vintermörkret utan är även ett bra träningsredskap.

Det har inte varit jättemycket snö i år men hundägare i de delar av landet som fått sig en centimeter eller mer kan skatta sig lyckliga, det finns massor av kul aktiviteter där du och din hund kan använda snön som ett hjälpmedel eller träningsredskap. Här följer tre aktiveringsövningar.

Hund drar pulka

Vår medlem Ann-charlottean:s två hundar älskar att både åka med och dra pulkan.

Dra pulka

En jättebra övning för stora och medelstora hundar som har mycket energi de behöver få utlopp för. Skaffa en bra sele, en dragsele där du kan fästa repet från pulkan, samt en pulka som du till en början inte lastar något på. Lär sedan hunden att den helt enkelt ska dra pulkan under er vanliga promenad. Till en början kan den tycka det är lite läskigt men det brukar släppa efter ett tag om du håller dig lugn.

När hunden lärt sig att pulkan bakom den inte är farlig kan du lägga lite grejer i den för att få mer tyngd, se bara till att det är jämnvikt så den inte hasar fram och tillbaka i sidled. Promenadsträckan du brukar gå blir plötsligt dubbelt så aktiverande och uttröttande för hunden.

Det som göms i snö kommer upp med nos
Hundar som får använda sin nos under övningar blir mentalt stimulerade, de får utlopp för energin i sin hjärna helt enkelt. Den här övningen kombinerar fysisk och mental stimulans på så sätt att du tar massor av små godbitar, exempelvis levergodisar som du delat på mitten, och kastar ut dem på ett snöfyllt område så att de åker ner en bit i snön, du kan ropa Sök som kommando. Nu kan hunden inte använda sin syn för att hitta dem utan måste verkligen utnyttja nosen och i många fall ner i snön och nosa. Helt klart en tuffare sökövning för hunden än när du gör samma sak på bar backe.

Åka skidor bakom hund
Precis vad det låter som, spänn fast ett par miniskidor eller liknande och ta med dig hunden ut i spåret. Tänk på att ha rätt sorts sele för ändamålet, en dragsele, och på att hjälpa till själv också så inte hunden får dra hela dig. Tanken är snarare att ni tar en rask promenad, men istället för att du får småjogga så åker du skidor.