Så lyckas du med hundträningen

Det finns ett par grundregler du bör ha i åtanke om du vill lyckas med hundträningen.

Det finns ett par grundregler du bör ha i åtanke om du vill lyckas i träningen. De gör träningen enklare, mer effektiv och roligare både för dig och din kamrat. Dessutom brukar det gå att applicera dem oavsett träningsform. De flesta har säkerligen redan koll på större delen av dem men ibland kan det vara bra att bli påmind.

Så lyckas du med hundträningen

Gå inte för fort fram, då går det fort fram
Det är upp till dig att göra övningen så pass enkel och tydlig att hunden kan lyckas varje gång, förvänta dig inte att den ska vara ett proffs vid första försöket, bryt hellre ner övningen i flera små delar och nöt in dem var för sig. Varje moment blir då positiv förstärkning och i slutändan kan du sätta ihop de olika momenten när du är säker på att hunden förstått varje del. På så sätt lär sig din vän att det är roligt att träna med dig och att det lönar sig. Men den lär sig även varje del betydligt fortare än om du blandar ihop alla på en gång och det blir ett kaos av övningar.

Avsätt tid för träningen
Det gäller också att ha tålamod. Hunden lär sig inte mer av att du stressar fram varje övning. Försök låta din hund tänka, så länge du ser att den faktiskt aktivt fortfarande deltar i övningen kan du låta den göra det ostört och låta den själv försöka hitta lösningen utan din hjälp. Den lär sig mer av att lyckas själv i en lugn miljö än när du står och känner dig stressad och manar på den. Vandrar den däremot iväg och tröttnar får du kalla på den och göra ett nytt försök. Fundera då över vad det var som gjorde att din hund tröttnade. Var övningen för svår för att den skulle lyckas? Var belöningen tillräckligt intressant?

Öva inte för länge
Ett vanligt fel är att vi fortsätter träna på samma övning efter det att hunden lyckats, enda tills den är för trött för att göra det sådär perfekt som den gjorde första gången. Tänk på att det är viktigt att avsluta övningen positivt, sluta hellre lite tidigare vid ett tillfälle då du känner att hunden gjort ett litet framsteg, än för sent då den redan börjat tröttna. Då avslutar du träningen med en positiv inställning och din hund kommer tycka att ni haft roligt. Låt den sedan vila en timme eller två och testa övningen igen. Träna hellre flera korta pass med positiv avslutning än ett långt där hunden till slut tappar fokus och inte minns vad den lärt sig.

Har du fler träningstips får du gärna kommentera artikeln nedan. Du måste dock ha ett konto hos oss, men det är gratis och går på nolltid att registrera.