Så funkar rallylydnad

Rallylydnad skapar starka band mellan hund och förare, det är vardagslydnad på ett roligt sätt.

Tycker du vanlig lydnad är för stelt och långsamt för din smak, medan agility är för jäktigt? Då kanske rallylydnad är mer din kopp té.

Rallylydnad innebär att domaren skapar en bana med en skylt vid varje moment, och du och din hund ska sedan utföra hela banan i rask promenadtakt med så få fel som möjligt och er enda hjälp från domarhållet är dessa skyltar. I övrigt handlar det om att du med hjälp av positiva tecken och kommandon ska kommunicera med din hund under genomförandet så att det blir så korrekt som möjligt. Skyltarna innehåller vägledande information som till exempel “sväng höger”. I bedömningen är det inte bara korrekt genomförande som ger poäng utan här handlar det också otroligt mycket om samarbete, glädje och positiv kommunikation för allt det vägs också in i totalpoängen. Maxpoängen är 100 poäng.

Exempel på några skyltar

Exempel på några skyltar som kan förekomma i en rallylydnadstävling.


För att din hund ska få tävla måste den ha uppnått minst 10 månaders ålder. Det finns 4 klasser att tävla i. Du börjar i nybörjarklass och med minst 70 poäng på 3 tävlingar (eller 1 tävling där ni fått 100 poäng) flyttas ni upp till nästa klass. Så här fortsätter det tills ni når klass 4 som kallas för mästarklass. I nybörjarklass handlar det mycket om att lära sig grunderna och ha roligt ihop, den är mer en sporre för att fortsätta och inte lika utmanande som övriga klasser. Nästa klass är fortsättningsklassen och därefter avancerad klass.

Rallylydnad kräver samarbete

Rallylydnad kräver positivt samarbete mellan förare och hund.

Sporten rallylydnad är skapad av samma person som kom på agilityn: Charles L Kramer. Han oroade sig över att lydnad tappade mark till förmån för agilityn och ville ge sporten ett uppsving. Rallylydnad skulle vara ett roligt och mer lättsamt sätt att träna lydnad. Och du som tränat in grundlydnad på ett entusiastiskt sätt är säkerligen medveten om hur mycket detta gör även för vardagslydnaden i hemmet, det blir roligt och spännande att följa husses och mattes kommandon.

Ta gärna en titt på videon nedan för att se hur en rallylydnadstävling kan gå till.