Så funkar lydnadsträning

Lydnad kan du och din vovve träna både för vardagsbruk och som tävlingsgren.

Lydnadsträning är inte bara något som många tävlar i, utan det är även grunden till att du och din hund ska kunna ha en trevlig och stabil relation. I ena fallet kallas det tävlingslydnad, i andra fallet vardagslydnad.

Koppelträning är en form av lydnadsträning

Att träna lydnad innebär i grunden att du väljer ett ord, ett så kallat kommando, och tränar hunden att utföra en uppgift då du uttalar kommandot. Vardagslydnad är till exempel när du lär din hund sitt, ligg eller stå på kommando - eller en sådan enkel sak som att gå i koppel (som dock sällan är lika enkel i praktiken). Kommandon som du sedan använder i vardagen helt enkelt. Tävlingslydnad innebär att du och din hund ska utföra olika lydnadsmoment, till exempel sitt, ligg och fot, men i ett tävlingssammanhang där det gäller att utföra dem så bra som möjligt. Men mer om detta senare i artikeln.

Att träna vardagslydnad
Något som många gör fel när de tränar lydnad är att de inte gör lydnaden till något roligt för hunden, lydnad ska vara kul, en rolig aktivitet som ni utför tillsammans. Är det kul så sporrar det hunden och får den att vilja träna mer och vilja göra rätt. Träningen blir då mer effektiv och du får snabbare bra resultat.

Att träningen blir rolig hänger på dig. Du måste själv gå in med inställningen att lydnad är en skojig aktivitet och inte något ni måste göra på pin kiv. Ladda upp med positiv energi och se det precis som vilken annan stimulerande aktivitet som helst.

Färdighet kräver övning så ha tålamod. Din hund kommer inte förstå med en gång vad det är du är ute efter. Låt hunden försöka gissa sig fram och belöna när den gör rätt.

När det kommer till koppelträning är det extra viktigt att du inte håller på och rycker i kopplet då det snarare triggar igång hunden än lugnar den. I den här artikeln kommer vi inte gå igenom övningstips utan vi sparar det till senare, men däremot kan det vara bra att ha i åtanke att du bör ha med dig hundgodis eller hundens favoritleksak varje gång du går ut och promenerar tills du märker att koppelgåendet sitter. Tänk på att “gå fint i kopplet” inte är samma sak som “fot”.

Att tävla i lydnad
Det kan låta svårt, speciellt om ni är precis i början av er karriär mot lydnadschampionatet och kanske bara lärt er sitt eller ligg, men att tävla i lydnad är faktiskt en sport som passar nästan alla hundar. Så länge du själv har tålamod och är konsekvent så kan ni gå hur långt som helst.

Att tävla i lydnad innebär att ni tränar in ett visst antal moment och sedan ska du och din hund utföra dessa moment i ett tävlingssammanhang där ni ska få så få fel som möjligt. Du kan tävla på olika svårighetsnivåer, det beror helt på hur långt du kommit i träningen. Är du nybörjare kommer du tävla i lydnadsklass 1, därefter avancerar du och din vovve upp i klass 2, 3 och slutligen når ni elitklass. Med tre förstapris där kan din hund titulera sig lydnadschampion. Ditt pris är att du och din hund har ett samarbete i toppklass och det kommer hjälpa er även i vardagen. Dessutom har ni förhoppningsvis haft riktigt roligt på vägen.

Gå en kurs
Upplever du att du har svårt att få ordning på din lydnadsträning, oavsett om den är för vardagsbehov eller tävling, kan du gå en lydnadskurs. Dessa finns på olika nivåer. Många av dem avslutas dessutom med ett fejkat lydnadsprov så att ni får känna på hur det är att tävla.

Du kan även åka och titta på en lydnadstävling för att se hur det går till. Då kan du enklare bedöma hur långt ni kommit i er träning och vad ni behöver vässa på. Där finns dessutom människor med mycket kunskap som säkerligen svarar på de frågor du har kring lydnad.