Om hundsporten Agility
Felfritt med fart och fläkt

Vill du aktivera din hund i en sport som kräver både självförtroende, styrka och uthållighet är agility lösningen.

AgilityAgility är en sport som passar nästan alla hundraser. Den går ut på att du och din hund ska ta er igenom en hinderbana - du behöver självklart inte ta dig an hindrena utan det är det din hund som gör - men däremot behöver du vara duktig på att visa hunden vilket hinder den ska springa till och att heja på den så att det hela tiden är roligt och full fart som gäller. Ni ska ta er igenom hinderbanan med så få fel som möjligt och på så kort tid ni bara kan.

Hinerbanan kan vara uppbyggd på flera sätt men det du brukar se när folk tränar och tävlar är slalompinnar, tunnlar, hinder som hunden ska springa på, hoppa över eller ta sig igenom samt vippbrädor. Sporten kräver både självförtroende och uthållighet hos din hund - det kan vara läskigt när brädan vippar eller att springa igenom en slokande tunnel. Här är det ditt jobb att visa vägen och lära hunden att våga. Ju mer positiv energi desto roligare tycker hunden att det är och desto roligare blir sporten.

Man brukar rekommendera att hunden fyllt minst ett år innan den börjar träna agility, detta av fysiska skäl men även för att du bör lära den vardagslydnad och annat först så att den vet hur den ska följa dig. För att få tävla måste hunden vara minst 18 månader.

Det finns massor av agilitykurser som hålls överallt i vårt avlånga land. Och så länge din hund inte blir stressad på ett negativt sätt av all energi som sporten skapar, både under tävling och träning, är den verkligen något vi varmt kan rekommendera. Den håller både dig och din vovve i trim.