Så farliga är fästingarna

Vi har talat med Statens veterinärmedicinska anstalt om fästingar. 

- Beräknas detta bli en såkallad fästingsommar?

- Tidigare år har fästingarna gynnats av det tjocka snötäcket men detta året har det varit barmark och då brukar det inte bli lika stor fästingpopulation. Men det är svårt att ge ett enkelt svar på den frågan. Det kan ändå bli många fästingar.

- Vilka slags fästingar finns det?
- De i Sverige kallas för allmäna fästingar, de finns i ett par tre olika varianter och är de du vanligen springer på. Och så finns Dermacentor som kommer från andra länder och som följer med in i Sverige efter resor och liknande, den överlever inte inomhus. Det finns även Brunfästing som även den kommer från utlandet. Den är obehaglig för om man får en befruktad hona med sig hem så kan den bosätta sig i hemmet om hemmet har en hund. De kan lägga 4000 ägg sedan har du dem boende i huset. Man behöver oftast inte oroa sig för egen räknings skull men då de blir så många kan de bli jobbiga att få bort.

- Är någon av arterna farligare än den andra?
- Egentligen inte men brunfästingen är som sagt lite obehagligare med tanke på spridningen.


- Hur farliga är fästingarna?
- Hunden kan få Borelia, TBE och Elefcia som  alla är infektionssjukdomar men som ter sig på olika vis. 2010 hade Sverige sitt första inhemska fall av sjukdomen Dabesia som vanligtvis finns utomlands, hunden hade varit på semester med sin familj och på så sätt tagit med sig den tillbaka in i Sverige. 

- Hur sprider sig fästingar? Vanliga boplatser?
- Våra allmäna fästingar sätter sig i princip på allt vilt. Det är både larver och nymfer från det att dom kläcks. Klövvilt anses generellt vara en källa till smittspridning. Fästingar gillar fukt och föredrar således kustklimat.

- Vad ska man tänka på under sommarmånaderna?
- Under fästingsässongen ska man behandla sin hund med något utvärtes fästingmedel eller fästinghalsband. Om man åker utomlands ska man inte åka någonstans med sin hund om denna inte har någon behandling mot fästingar. Det är bra att ha ett hum om vad det finns för fästingar och sjukdomar dit man åker så man vet hur man bäst skyddar sin hund. Kontakta turistbyrå eller konsulat för det land man tänker besöka de vet vad som gäller för just det landet. Var noga med att behandla hunden i förebyggande syfte. Vistas man mycket i skog och mark ska man absolut skydda hunden så gott det går.