Så bygger du en valplåda

Vi lär dig steg för steg hur du bygger en stabil valplåda till din tik och till din kommande valpkull.

Är det dags för din älskade tik att få en valpkull? Ens bästa vän förtjänar inget annat än det bästa och en ordentlig valplåda är i det här fallet ett måste. Ett krypin som håller valparna på en säker plats medan din tik har möjlighet att kliva ur och i efter behag och behov. På så sätt kan hon alltid finnas nära valparna men välja när hon behöver lite tid för sig själv.

Vi tänkte ge ett exempel på hur du bygger en valplåda, detta genom att utgå från en stabil valplåda som vi byggde förra våren och som fungerat utmärkt att båda föda, och föda upp, valpar i. Du kan självklart modifiera den efter eget tycke. Du som är medlem (vilket är gratis) kan även kommentera och komma med egna tips i slutet av artikeln.

Nyfödd valp och valplåda

Materialval
Det är viktigt att valplådan är stabil så att tiken kan röra sig i den, samt hoppa i och ur den, utan att den förflyttar sig och känns opålitlig. Hon ska även kunna luta sig mot väggarna utan att de ger vika.

Därför är materialvalet superviktigt. Välj inte för tunna väggar eller för tunn botten utan använd ett material som kommer tåla tyngden från tiken och valparna när valparna är äldre. Vilket material du väljer beror lite på hur stor din ras är. I detta fallet har vi byggt både väggar ocj botten av en tjock spånskiva, detta är byggt och beräknat att hålla för en tik på omkring 20 kilo men håller förmodligen även för större hundar. Luckan är av mdf.

Under botten är det bra om du fäster ett par reglar, vi satte fyra stycken, för att få upp botten från marken så att den inte blir kall och för att den ska få stadga och hålla för tikens tyngd.

Insidan av lådan ska sedan täckas av ett material som är motståndskraftigt mot vätska. I vårt fall valde vi en vanlig linoliummatta från en byggvaruhandel eftersom denna dels är relativt billig, dels håller bra kvalitet under lång tid och dels kan måttanpassas redan i butiken.

Rundstavarna skyddar inte bara, de kan vara mysiga också

Rundstavarna skyddar inte bara, de kan vara mysiga också och uppskattas av valparna.

Du ska även ha fyra rundstavar av hyffsad storlek, så pass kraftiga att din tik inte kan krossa dem med sin tyngd, som ska placeras över längd och över bredd så att valparna inte kan bli fastklämda och kvävas mellan tik och vägg.

Slutligen krävs tillräckliga skruv för att hålla allt på plats, vinkeljärn, kraftiga gångjärn till den öppningsbara luckan på långsidan samt en hasp för att kunna stänga luckan.

Storlek
Den valplåda vi byggde fungerade utmärkt men så här i efterhand kan jag tycka att den blev något stor sett till den tik som skulle befinna sig i den (en medelstor hund), den mäter 2x1 meter. Och den bör ju inte vara allt för stor eftersom valparna enkelt ska hitta tiken, men heller inte så liten att tiken inte kan röra sig. Du får helt enkelt utgå ifrån den hundras du har och anpassa valplådan efter det.

Tänk också på att inre delen kommer bli något mindre i slutändan eftersom du ska ha i rundstavar som skyddar valparna från att bli klämda mellan vägg och tik. Så utrymmet i valplådan är några decimeter mindre än valplådan i sig.

Steg för steg-guide

Mäta och såga

1. Såga
Börja med att såga till bottenplattan till den storlek du vill att valplådan ska ha, exempelvis 2x1 meter om det är en lite större hundras. Såga därefter till sidor och lucka så att de får korrekt längd. Vi valde att göra vår lucka lite lägre än övriga sidor så att tiken enkelt kan hoppa i och ur men utan att valparna kan ta sig ur.

Skruva fast reglar i bottenplattan

2. Fäst reglar
Skruva därefter fast reglar på undersidan för att stadga upp botten och för att få upp den en bit från marken så att den inte blir kall. Vi sågade till fyra reglar och fäste dem över djupet (från långsida till lucksida) på undersidan av bottenplattan. Vi placerade två på ytterkanterna och därefter två däremellan.

3. Fäst baksidan
Skruva fast baksidan i bottenplattan, det enklaste är om du använder vinkeljärn och sätter dessa på utsidan så det inte blir knuggligt och ojämnt på insidan (valpar har en tendens att undersöka allt som sticker ut). Du kan under detta, och under nästa, moment behöva hjälp att hålla baksidan på plats.

4. Fäst kortsidorna
Nu är det dags att fästa kortsidorna, dels i bottenplattan och dels i baksidan. Återigen upplevde jag det som att vinkeljärn på utsidan av lådan var det enklaste alternativet för att få bra stadga och få fast allt snabbt. Jag tog de jag hade hemma helt enkelt men det går att köpa betydligt enklare varianter som håller lika bra.

5. Fäst luckan
Luckan ska däremot inte fästas med vinkeljärn utan här använde vi istället stabila gångjärn som vi placerade i nederkant mot bottenplattan.

Tiken kommer förmodligen hoppa in och ut istället för att trampa på luckan men vill du vara säker på att det håller för trycket när du öppnar luckan kan du fästa en regel eller träkloss i ytter- och innerkant på utsidan av luckan så den har något att vila mot när den är öppen. På så sätt belastas inte gångjärnen.

6. Hasp för att kunna stänga luckan
För att luckan skulle hållas på plats gjorde vi en anordning med en hasp vi hade över från ett annat projekt, den var inte helt perfekt för det här projektet så vi fick placera en kloss på utsidan av lådan som den kunde fästa i. Men det finns massor av olika typer av haspar, och köper du en ny kan du ju köpa en som det bara är att skruva fast i luckan och i kortsidan.

7. Klä insidan
Nu är det dags att klä valplådan. Anledningen till att vi gör detta är för att valparna kommer göra ifrån sig i lådan och även om du kommer ha tidningspapper och filt som du byter dagligen (pappret flera gånger), så kommer det läcka igenom och trä suger som bekant åt sig av detta. Men klär du lådan med ett material som klarar väta under en längre tid kan du bara torka av insidan när du byter tidningspapper och således återanvända din valplåda om och om igen i många år.

Vi valde som sagt att köpa en färdigskuren linoliummatta som vi helt enkelt vek ner och fäste på insidan av valplådan. Vi testade först dubbelhäftande tejp men det fungerade inte. I slutändan tvingades vi skära upp längs med hörnen och låta mattan överlappa sig själv och därefter fästa detta med skruv på så få ställen som möjligt, dels så nära botten som möjligt där vi kunde täcka med papper och filt, och dels så högt upp att valparna inte når skruv och mattkant.

8. Rundstavar
Nu är det mesta på plats och det är dags att borra hål för rundstavarna. Du ska alltså ha in fyra rundstavar som du kan plocka ur när de inte behövs längre, två från kortsida till kortsida och två från baksida till lucka. De ska placeras en bit in mot mitten, olika beroende på hur stor ras du har och hur stora hundvalparna blir, i vårt fall valde vi 10 centimeter in mot mitten för samtliga rundstavar, 10 centimeter upp för de som gick över kortsidorna och 15 centimeter upp för de som gick över långsidorna (de ska ju kunna korsa varandra).

Hålen ska borras så pass stora att rundstavarna kan skjutas in genom dem, således någon millimeter större än rundstavens diameter.

Såga därefter till rundstavarna till en passande längd, det är bra om de sticker ut en bit utanför valplådan så att det finns utrymme för dem att röra sig utan att de trillar ner på insidan.

Nyfödda valpar myser i sin valplåda

9. Klar
Därefter var det bara att putta in rundstavarna, lägga in tidningspapper i botten och på med en tjock filt och vänta på valparna.