Oroväckande ökning av allergi hos hundar

90 procent, så kraftig är ökningen av allergier hos hundar de senaste sju åren enligt en rapport från Agria.

Tio procent av landets hundar lider av någon form av allergi, och de senaste sju åren har antalet allergiska hundar ökat dramatiskt. Vanligen handlar det om allergi mot kvalster och damm. Värst är det för rasen bullterrier som har lättast för att utveckla allergi, näst på listan kommer boxer tätt åtföljd av schäfer.

Första varningstecknet uppges vara bekymmer med öronen som återkommer trots upprepade besök hos veterinären. Andra tecken är mer självklara så som klåda, rinniga ögon och att de biter och slickar på tassarna.

Dock går det att hålla allergier i schack och i många fall blir hunden helt bra igen.

– Vi skräddarsyr behandlingen efter varje enskild hund. För en del räcker det med att duschas och få kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 som hjälper hudens skyddsbarriärer. Andra behöver behandlas med antihistamin eller andra mediciner. Även vaccin finns som kan hjälpa hunden, säger hudspecialist Kerstin Bergvall till Agria som är de som tagit fram statistiken.

Bullterrier

Bullterrier.

Rapporten från Agria visar alltså att deras skadestatistik gällande allergiska hundar ökat med 90 procent de senaste 7 åren. 80 procent av de drabbade hundarna som är allergiska mot ämnen i omgivningen är allergiska mot kvalster, 40 procent av dessa reagerar också mot födoämnen.

De här raserna drabbas oftast av allergi enligt Agrias statistik
1. Bullterrier
2. Boxer
3. West highland white terrier
4. Welsh terrier
5. Staffordshire bullterrier
6. American staffordshire terrier
7. Rhodesian ridge back
8. Jack russel
9. Wachtelhund
10. Schäfer