Nu är fästingsäsongen här

Årets första fästingar har börjat dyka upp här och var i landet. Fästingar kan sprida smittor och det är viktigt att skydda sin hund.

När termometern visar plusgrader igen efter vintern är det ett säkert tecken på att fästingarna börjar vakna. Och nu är årets fästingsäsong här med allt vad det innebär. Fästingar är blodsugare som även kan sprida smittor, därför är det viktigt att du skyddar din hund i största möjliga mån. Exempel på smittor burna av fästingar är TBE, Borrelia och Anaplasmos (fästingfeber). Det är inte alla fästingar som bär på smittor men eftersom du inte kan se utifrån vilka som gör det är det lika bra att vidta försiktighetsåtgärder.

Det absolut bästa du kan göra är att se över din hund efter att ni varit ute, sök igenom pälsen. Ofta hinner du då plocka bort fästingarna innan de ens hunnit sätta sig på hunden. Glöm inte kolla runtomkring och i öronen samt i pälsveck där det kan vara svårt att upptäcka dem.

Att använda fästingpreparat är också något som i regel brukar fungera bra för de flesta. Preparaten finns både som flytande medel som appliceras på en del av pälsen och sedan sprider sig automatiskt, eller som halsband. Dessa ska sitta på under hela fästingsäsongen, således mars-november, och eventuellt bytas ut om verkningsmedlet inte räcker så pass länge.

Tänk på att vissa hundar inte tål vissa fästingmedel, även om detta inte är jättevanligt så förekommer det precis som vi människor inte tål alla mediciner. Det finns de som till och med fått aggressiva hundar och hundar med nervproblem då de använt fästingmedel, men detta har sedan gått över när de slutat. Håll därför uppsikt över din hunds beteende. Märker du att den börjar må dåligt bör du plocka av fästinghalsbandet eller sluta med fästingmedlet genast och uppsöka veterinär för vidare undersökning, samt få råd om andra fästingpreparat som saknar det ämne din hund inte tål.

Att avlägsna en fästing
Hittar du en fästing ska den plockas bort så fort som möjligt, vänta inte tills morgondagen. Ju längre fästingen sitter desto större risk är det att din hund blir smittad av någon sjukdom som fästingen eventuellt bär på. Ju snabbare desto bättre är den gyllene regeln.

När du plockar bort fästingen är det viktigt att du kontrollerar så att hela fästingen följer med, samt att du inte klämmer den på bakkroppen för då sprutar fästingen in mer gift i hundens kropp. Det finns så kallade fästingplockare som består av en snara som du trär över fästingen och sedan snurrar långsamt, då släpper fästingen greppet själv. Använder du pincett ska du dra dem rakt ut. Om man rycker loss dem för hårt händer det att huvudet stannar kvar och det är inte bra för det kan orsaka infektion.