Lär valpen att hålla koll på dig

5 övningar som gör att valpen håller koll på dig under promenaden och inte tvärtom.

Du som har fler än en hund hemma har säkert varit med om det fenomen som uppträder efter ett tag, att din valp tycker att din andra hund är mer intressant att följa än dig. Det är faktiskt inte så konstigt. Varje gång ni går på promenad hittar din äldre hund spännande lukter, ser roliga djur och människor den kan förfölja och annat skoj som du (som kanske bara går med passivt) inte gör valpen uppmärksam på. Du vill ju kanske inte att den ska uppmärksamma andra människor, och du känner ju tyvärr inte den där spännande lukten på el-skåpet. Men det finns saker du kan göra som gör dig spännande ändå. Här är fem tips.

Valpen ska tycka att du är spännande

Lära in inkallningen
Ett bra sätt att lära hunden att komma på inkallning är genom att kalla in den när den redan är inne så att säga. När hunden står bredvid dig säger du kommandot du tänkt använda och ger därefter massor av beröm när hunden tittar på dig, och gärna även en godbit i början eftersom den då förknippar kommandot med att den bör ta sig hela vägen in till dig för att den då får något gott. Detta är också en övning som bygger upp samarbetet mellan dig och din hund och som gör dig mer spännande.

My precious
När du är ute och går med hunden och den befinner sig så att du ser att den kan se och höra dig men du märker att den har annat för sig, gräv snabbt ner en godbit under lite jord eller liknande, tjut till och sätt dig på knä och börja gräva och lukta på jordhögen. Du behöver inte vara den som tar godbiten i slutändan utan när hunden kommer springandes och börjar leta ihop med dig kan du låta den få hitta godiset. Eller så varierar du övningen genom att inte låta hunden nosa på din fläck utan du håller för jordhögen och “äter upp” godisen själv. Gör du detta ett par gånger, med andra ord hittar spännande saker i naturen som hunden kanske får eller som hunden missade för att den inte höll koll på dig, kommer valpen garanterat hålla bra koll på dig framöver.

Kurragömma
Lyckas din valp försvinna iväg lite för långt bort, kanske bakom en kulle i skogen, och du vet att omgivningen är säker kan du “försvinna” bakom ett träd eller en sten eller liknande. Valpen kommer efter en stund inse att du är “borta”, tycka att det är läskigt och börja leta efter dig. Känner du att det tar lite för lång tid innan den börjar leta kan du säga dess namn högt en gång och sedan hålla dig gömd. När valpen hittar dig berömmer du den till tusen. Efter ett par gånger förstår den att det är den som måste hålla koll på dig så att du inte försvinner, och inte tvärtom.

För den bolltokiga
Ett sätt för att få hunden att söka kontakt med dig under promenaden, eller för att få hunden att söka kontakt när du ropar på den, är genom att ropa hundens namn och sedan kasta något roligt när den tittar på dig. Har du en hund som heter Freja som är bolltokig så ropar du Freja och när hon tittar på dig berömmer du glatt henne och kastar bollen (inte på henne utan helst över så att hon får springa efter den).

Var oväntad
När hunden drar iväg lite för långt åt något håll och du märker att den ändå har lite koll på dig, spring allt du kan åt andra håller samtidigt som du tjoar och tjimmar glatt. Har du lagt något en bit bort som din hund tycker om kan du låtsas hitta det när hunden kommer ikapp dig. Ett annat grepp för att vara oväntad är att när hunden befinner sig nära dig under promenaden börjar du busa med den, sätt dig ner och lekbrottas med den samtidigt som du låter jätteglad.