Lär dig fotografera hundar

Vi är många som älskar att fotografera våra fyrbenta vänner, men det är inte alltid det enklaste att få till bra bilder. Med lite grundkunskaper kommer du dock ganska långt, vi lär dig proffsfotografernas grundknep.

De är så många, de där ögonblicken när vovven gör något roligt och vi plockar fram kameran för att fånga konststycket på bild. Men många gånger blir resultatet tråkigare än hur vi upplevde händelsen i verkligheten. Det handlar ofta om att fotografen saknar kunskap om grunderna till fotografering av husdjur.

Men det är faktiskt inte så svårt att putsa kunskaperna och få till bra mycket bättre bilder än tidigare, det finns nämligen ett par grundknep som proffsfotograferna känner till och som du också kan bemästra.

Vinklar och perspektiv
Om du kollar igenom proffsfotografier ser du ofta att fotografen fotograferar människor med makt ur ett grodperspektiv, de böjer sig ner och vinklar kameran uppåt så att motivet ser mäktigt ut. Och att de fotograferar “offer”, eller människor betraktaren ska tycka synd om, ur ett fågelperspektiv - fotografen kan till exempel ställa sig på en stol och rikta kameran neråt så att motivet upplevs svagt. Detta är medvetna handlingar som fotografen gör. Därför bör du också göra medvetna val när det kommer till perspektiv när du fotograferar.

 

Bild tagen ovanifrån i dåligt ljus

 

Bild tagen ovanifrån i dåliga ljusförhållanden med skarp och rörig bakgrund.


Bild tagen lite underifrån i goda ljusförhållanden

 

Bild tagen snett underifrån i goda ljusförhållanden med lugn och oskarp bakgrund.

 


Ett vanligt misstag vid hundfotografering är att ägaren helt enkelt står upp, riktar kameran neråt och fotograferar sin glada, lurviga vän ur ett fågelperspektiv. Det får många gånger hunden att upplevas ledsen eller svag. Istället bör du testa att sätta dig ner och hålla kameran i samma höjd som hundens huvud innan du knäpper av. Testa även att lägga dig ner, rikta kameran uppåt och fotografera hunden ur ett grodperspektiv och se vad det ger för effekt i bilden.

En annan sak du ska tänka på när det kommer till hur du vinklar kameran är bildutsnittet. Ett vanligt fel vid fotografering är att fotografen klipper av exempelvis fötterna eller pannan på motivet, i ditt fall kan det vara en tass eller en bit av örat som försvinner, under fotografutbildningar brukar man lite skämtsamt kalla detta för att motivet lemlästas. Betraktaren kommer undermedvetet inte tycka om att det exempelvis saknas tassar på hunden.

Ett par grundregler vad gäller bildutsnitt är att du antingen ska ta med hela motivet (helbild), att du kapar halva motivet (halvbild) eller att du bara tar med exempelvis ett huvud eller annan detalj (detaljbild). När det kommer till hundar brukar helbild eller detaljbild vara att föredra, alltså att du antingen ser till att få med hela hunden i bilden eller att du fokuserar på en viss detalj så som huvudet eller kanske en tass. Halvbild brukar fungera bra på sittande hundar, alltså att du får med hunden från bröstkorgen och uppåt.


Tänk på hur ljuset faller och rör dig med motivet


Tänk på hur ljuset faller och rör dig med motivet.


Om det är mörkt, försök fånga din hund när den möter ljusstrålar

Om det är mörkt, försök fånga din hund när den möter ljusstrålar.


Sista tipset vad gäller kamerans och din egens placering är att du måste röra på kameran. Springer hunden förbi dig kan du inte bara sikta och trycka av, följ istället hunden med kameran och fotografera i rörelsen. På så sätt slipper du många av de där oskarpa hundbilderna och får istället en bakgrund med snygg rörelseoskärpa och ett skarpt motiv.

Fokusera inte bara på hunden
Det är inte bara hunden som är viktig för att du ska få till en bra bild, det gäller även att hitta en passande bakgrund. Har du en solnedgång i bakgrunden ger den så klart liv till bilden medan en hund som sitter framför en lyktstolpe ger ett negativt obehag för betraktaren eftersom denne kommer tycka att det är konstigt att det växer ut en stolpe ur huvudet på hunden. Därför är det mycket viktigt att du alltid tar en extra sekund och reflekterar över bakgrunden innan du knäpper av bilden.

En sak du bör vara extra uppmärksam på är om du har fönster eller annat i bakgrunden, fotograferar du mot solen kommer motivet nämligen bli väldigt mörkt. Placera hellre dig själv så att du har fönstret i ryggen och att hunden får solljuset i ansiktet. På så sätt får du dels en naturlig ljuskälla som ger liv åt hundens ansiktsdrag och dels slipper du oroa dig över bilder där det enda du ser är ett fönster.

Försök hitta miljöer som är spännande och ger ett lyft till bilden

Försök hitta miljöer som är spännande och ger ett lyft till bilden.


Ett sätt att arbeta med bakgrunder är att försöka hitta kontraster. En liten lurvig och gullig vovve framför en grafittivägg kan till exempel skapa en kontrast. I början kan du göra det ännu enklare än så. Har du en vit hund kan du placera den mot en färgglad bakgrund, har du en färgglad hund kan du placera den mot en enfärgad bakgrund, på så sätt skapar kontrasten samtidigt en balans.

Lär känna din kamera
Många av oss kör kameran på automatläget eftersom det är enkelt att låta den sköta alla inställningar själv. Men det finns tre delar du bör ha koll på, delar som inte är särskilt komplicerade att förstå sig på.

Det första är slutarhastigheten. Ska du fotografera en hund som springer förbi jättefort måste du ha en kort slutartid som gör att motivet inte blir suddigt. Ju längre slutartid desto mer påverkar dina rörelser skärpan i bilden men fördelen är att du hinner få in mer ljus och på så sätt får du en ljusare bild. En lång slutartid är fördelaktigt om du ska fotografera exempelvis ett träd på kvällen, du kan då ställa kameran på ett stativ och ställa in en lång slutartid för att få en relativt ljus bild trots att det är mörkt ute. Men när du fotograferar rörliga motiv är det för det mesta fördelaktigt med en kort slutartid.

Det andra du bör ha lite koll på är bländaren som bland annat justerar skärpedjupet. Ställer du bländaren på ett högt tal innebär det att du ger det en liten bländaröppning, motsägelsefullt men sant, och på så får du ett långt skärpedjup som är bra att ha vid exempelvis landskapsfotografering där du vill ha skärpa på flera motiv som står olika långt ifrån dig. Men låt säga att du måste ta en bild där ett träd eller en stolpe växer ur hundens huvud, då kan du istället välja ett kortare skärpedjup så att bakgrunden blir suddig och stolpen eller trädet inte längre är ett störningsmoment för betraktaren. Det gör du genom att ange en stor bländare via ett så lågt bländartal som möjligt.

Slutligen vill jag nämna kamerans blixt som ett kul redskap. Tidigare i den här artikeln skriver jag att du ska passa dig för att fotografera motsols, alltså exempelvis att fotografera en hund med ett fönster bakom hunden. Men det kan bli rätt fräcka bilder om du tar med dig hunden ut i trädgården och sätter dig på knä så att du hamnar i hundens höjd och därefter fotografera den motsols med blixt, alltså att hunden är mellan dig och solen och att blixten ser till att lätta upp skuggorna i hundens ansikte. Det brukar bli rätt häftiga bilder.

Öva
Det kommer ta tid att uppnå perfektion. Du måste få alla knepen att sätta sig i ryggraden så att du snabbt lär dig få koll på både hunden och omgivningen och enkelt kan fatta beslut om bildutsnitt och perspektiv. Men det går ganska fort att nå klara förbättringar. Du måste bara ge dig tid att testa alla knep och jämföra med tidigare bilder för att se hur bildupplevelsen förändras. Ett bra sätt kan vara att du går ut med vovven till en stor gräsmatta, tar en bild på ditt gamla vanliga sätt och därefter flera bilder där du testar att sätta dig ner, lägga dig ner, fotografera motsols med blixt och så vidare. Allt för att se hur knepen förändrar bilden. När du kommer hem laddar du över bilderna i datorn och jämför dem.

7 snabba knep som ger bättre bilder
Här kommer en kort sammanfattning av de delar vi tar upp i artikeln, se det som en checklista som du kan ha med dig ut när du fotograferar så att du kan testa alla våra tips.

1. Placera kameran på samma höjd som hunden. Det kanske innebär att du måste sätta dig på knä och till och med böja dig ner ytterligare, men det gör otroligt mycket för upplevelsen av bilden. Testa även lägga dig ner och fotografera hunden ur grodperspektiv och se vad det gör för bilden.


2. Se till att hela hunden är med i bilden eller att du faktiskt får med en hel detalj om du fotograferar en detaljbild, så att du inte råkar rikta kameran så att tassarna eller halva örat har försvunnit ur bild.

 

3. Var noga med bakgrunden så att hunden inte har exempelvis en lyktstolpe som ser ut att växa ut ur dess rygg.

4. Tänk också på att du kan jobba med kontraster. En vit eller svart hund kan till exempel vara kul att placera mot en färggrann bakgrund.

5. Vid porträttbilder av hundar kan det vara snyggt om bakgrunden är suddig, ställ in kameran på ett så lågt bländartal som möjligt och placera hunden en bit ifrån bakgrunden så ska du se att hunden blir skarp och bakgrunden suddig. Fotograferar du istället hunden i rörelse ute på en äng kan det vara kul att få med bakgrunden, då är det istället ett högt bländartal och en kort slutartid som är intressant.

6. Testa fotografera hunden på nära håll i motljus men med blixt, det kan i många fall ge rätt häftiga effekter.

 

7. Fotografera inte bara hunden hemma i soffan, solljus och naturlig miljö ger ofta rejäla lyft i bilden. Så gå ut och hitta en naturlig miljö där du kan öva fotografering med din fyrfotade vän.


Vilket är ditt bästa fototips? Kommentera gärna nedan.