Freestyle – att dansa med sin hund

En allt mer populär hundsport är Freestyle där människor i alla åldrar tävlingsdansar ihop med sin hund. Så här funkar det.

Dans är en konstform som skapar glädje hos utövaren, och att få dela det med sin hund skapar dessutom starka band som leder till bättre samarbete och en gladare vovve. Freestyle är just dans med hund till musik. Det är en tävlings- och träningsform som blev officiell 2007.

Precis som i vanlig tävlingsdans ska ni skapa en spännande koreografi, ett så kallat dansprogram bestående av rörelser till musik, och både du och hunden ska dansa men fokus ska i största mån ligga på hunden.

De flesta hundraser, ja alla egentligen, passar för sporten. Så länge din hund tycker att det är roligt. Det som kan vara bra att tänka på är att du ska anpassa koreografin till din hunds storlek och temperament. Har du en hund som är stor och inte så snabb i vändningarna kan det kanske vara en god idé att fokusera på lugn musik och ett mer avslappnat dansprogram. Medan en lite mindre hund med mer fart kanske fungerar bäst ihop med ett fartfyllt program och lite tuffare musik. Det är du som känner din hund och vet vad som passar den bäst.

Att komma igång med Freestyle är inte särskilt svårt. Du börjar med att träna in en så kallad rörelse och när den sitter tränar du in en till. Dessa rörelser kan du sedan använda för att sätta ihop ett roligt dansprogram.

Zebra Freestyle

Zebra är ett trick som du kan lära din hund och sedan använda i dansprogrammet.

Det finns flera kända rörelser du kan börja med att träna in för att komma igång. Här är några som du kanske sett under tävling:

Zebra: Hunden står på bakbenen
Kö: Hunden går på bakbenen bakom föraren med tassarna mot dennes rygg
Buga: Hunden bugar genom att böja frambenen men hålla baken högt

När du tränar kan du använda både godis, leksak och klicker för att träna in olika tricks, men tänk på att dessa inte är tillåtna under tävling.

Däremot är rekvisita tillåtet. Du kan med andra ord använda utklädnad för att ytterligare stärka upplevelsen för tittarna. Tänk då på att rekvisitan ska vara anpassad efter musiken och dansprogrammet.

Tävla i Freestyle
Har du fått blodad tand och insett att du vill börja tävla med din hund? Alla hundar som uppnått minst 12 månaders ålder får vara med och tävla. Precis som i andra hundsporter börjar ni er karriär i klass 1, där är kraven lägre än i övriga två klasser. Nästa klass heter klass 2 och därefter kommer den svåraste klassen som är klass 3.

Ni bedöms av flera domare i kategorierna utförande, programmets planering och kvalitet samt tolkning av musik. Med andra ord tre kategorier. I varje kategori kan ni få mellan 0-10 poäng, där 10 självklart är bäst.

Freestyletävling

Det som domarna tittar på i utförandekategorin är signaler, samarbete, utförande, fokus på hunden och helhetsintryck. I programkategorin tittar de på kvaliteten på rörelserna, antalet rörelser, hur ni utnyttjar ringen och sammansättningen på ert program. I sista kategorin som är tolkningen av musiken bedöms dels er tolkning men även hur koreografin anpassats till musiken och hur du anpassat musikvalet efter din hund.

Som mest kan ni under tävling uppnå 100 poäng, men uppnår ni minst 7,5 poäng i varje bedömningskategori kan ni välja att flyttas upp till en svårare klass, och du väljer själv när du vill göra det eller om du vill fortsätta i din nuvarande klass ett tag till.

Det kan nämligen vara en god idé att avvakta. Får du minst 70 poäng på 3 tävlingar i en och samma klass får du rätt att lägga till en titel framför din hunds namn, titeln är FD ihop med numret på den klass som du fått Freestylediplomet i. Heter din hund exempelvis Kajkas Molly och ni får 3 resultat över 70 i klass 2 kan din hund därefter stoltsera med FDII Kajkas Molly som namn.

Har du valt att gå upp en klass kan du inte tävla i den lägre klassen igen.

Ni kan även tilldelas Svenskt Freestylechampionat och får då rätt att lägga till FreeCH framför hundens namn.