3 farliga situationer när du reser med hund

3 farliga situationer när du reser med hund, och hur du undviker dem.

Våren är här med allt härligt som det innebär, men det finns också tre viktiga saker att ha i åtanke när du tar med dig hunden.

Farlig situation: I bilen - dödsfällan
Det finns också de som fortfarande inte förstått hur farligt det är att lämna hunden i bilen, så även med rutan nervevad. 20-22 grader i utomhustemperatur blir på några få minuter 85 grader inne i bilen, i skugga är du ändå snart uppe över 40 grader. Dessutom är hundar dåliga på att svettas. Har man inte möjlighet att ta med hunden ur bilen och vänta med den, eller ta med den in i affären, är det bättre att den stannar hemma.

Värme i bilen

Ser du en hund som blivit lämnad i bilen bör du se över hur den mår. Flåsar den så ring polisen, att lämna en hund i bil för förvaring ses inte som ok. Är det inte akut kan du be personal i butiker ropa efter ägarna via registreringsnumret, alternativt så kan du kolla upp vem som äger bilen via registreringsnumret. Ser du att hunden mår dåligt kan du krossa rutan och ta ut den.

En hund med värmeslag bör tas till veterinär omedelbart för behandling, det räcker inte med nedkylning även om det är det du bör fokusera på till en början.

Farlig situation: I bilen - lös
När du reser med hund är det viktigt att hunden antingen har en bur som den sitter i eller att du sätter fast den med säkerhetssele och bilbälte. Det är inte bara för att hunden ska klara sig vid en eventuell krock utan även för att föraren ska kunna manövrera bilen i en sådan situation utan att få hunden över sig, och även för att hunden inte ska kunna hoppa runt i bilen och på så sätt störa föraren så att farliga situationer kan uppstå.

3 farliga situationer när du reser med hund, och hur du undviker dem.

Det finns lösningar i alla prisklasser. Bilbälte och specialsele för hund i bil är en av de billigare, en bur till baksätet hamnar i mellanprisklassen och en större bur i bagageutrymmet är lite dyrare men de finns i olika storlekar och med olika säkerhetsklass. Har du buren i bagageutrymmet är det en god idé att skaffa en med säkerhetslucka på taket så att du kan ta ut hundarna den vägen om någon kör in i bilen bakifrån.

Farlig situation: Lämna hunden ensam
Vi hör allt oftare, nästan dagligen, om människor som blivit av med sina hundar när de lämnat dem ensamma utanför affären eller till och med i trädgården. Hundar blir inte bara stulna för att användas vid kamphundsträning av knäppa människor som inte förstår vad en hund är, utan även för att säljas vidare av människor som är i behov av pengar.

Tillsammans kan vi hundägare hjälpas åt genom att hålla koll efter de hundar som efterlyses, men det absolut bästa du kan göra är att inte lämna din hund ute utan uppsikt. Ska du till affären eller annan plats, se till att det är en affär där den kan följa med in (använd gärna vår app HundSverige för att lokalisera hundvänliga platser i Sverige). Är det en plats dit du inte kan ta med hunden in gör du bäst i att låta hunden vara hemma eller kvar på det boende där du befinner dig.