Det här ska du inte ge din hund under julhelgen

Julen är för de flesta av oss synonym med god mat och festligheter och det är lätt hänt att släktingar och vänner slinker ner en mumsbit till din fyrbenta vän när du inte ser. Därför är det bra om du har koll på vad din hund inte bör äta, vissa maträtter och ingredienser innebär livsfara. Men även saker som presentpapper kan vara farligt.

Lök
Lök orsakar blodbrist (anemi) och därmed även syrebrist och är därför livsfarligt för hundar, det gäller även vitlök. Tänk på att flera maträtter på julbordet innehåller lök, Janssons Frestelse och köttbullar är bara några exempel. ge hellre en hundgodis eller gör egna köttbullar utan lök i så slipper du oroa dig.

Choklad och kakao
Livsfara! Låt inte ens hunden smaka en bit ur Alladinasken, det kan ge förödande konsekvenser. Det är ämnet teobromin i chokladen som är det som är giftigt för hundar. Ju mörkare choklad desto mer teobromin och desto farligare är chokladen. Får din hund i sig choklad är det kräkmedelsinjektion hos veterinär som gäller, ju förr desto bättre. Det kan även behövas dropp och aktivt kol.

Russin
Orsakar akut njursvikt och leder till döden. Har din hund fått i sig ett enstaka russin bör det inte vara någon jättefara men handlar det om flera behöver den få en kräkinjektion hos veterinär.

Vindruvor
Samma effekt som russin, orsakar akut njursvikt och leder till döden. Har din hund fått i sig en enda vindruva bör det inte vara någon jättefara men handlar det om flera behöver den få en kräkinjektion hos veterinär.

Avokado
Gott i sallad men långt ifrån lika bra för hundar som för människor. Avokado kan ge allt från kräkningar och andnöd till död beroende på hur mycket din hund får i sig.

Xylitol
Xylitol finns bland annat i sockerfria tuggummin, tandkräm och sockerfritt godis. Ämnet orsakar en insulinfrisättning i hundens kropp och leder till kraftig sänkning av blodsockret och i vissa fall leverskador. Ett enda tuggummi kan orsaka stor skada så se till att inga sockerfria produkter ligger framme i ditt hem och att du använder hundtandkräm när du borstar tänderna på din vovve.

Salt
Har din hund satt i sig något olämpligt ska du absolut inte försöka få den att kräkas med saltlösning för hundar tål inte salt. Saltförgiftning kan orsaka allt från diarré till medvetslöshet. Kontakta veterinär för vidare rådgivning om du misstänker saltförgiftning.

Talgbollar
Nätet runt talgbollen är den stora faran, om din hund sätter i sig en tarmboll kan det orsaka tarmproblem och i värsta fall innebära operation.

Ben och benrester
Ben från fågel, fläsk och fisk kan kännas ofarliga men i tarmen kan flisor från dessa orsaka stor skada, därför är det bättre att du undviker att ge sådana till din hund.

Glasspinnar

Här gäller samma som för ben och benrester, flisorna från en glasspinne kan sticka hål på tarm och orsaka stor inre skada.

Majskolvar
Inte så vanligt på julbordet men de kan orsaka stopp i tarmen och behöva opereras ut.

Inslagna julklappar
Undvik även att din vovve sväljer presentsnören och liknande, de smälter inte i tarmen och gör ont när de ska ut.