Att skaffa hund

Det finns tre delar du bör ha i åtanke när du väljer hundras, detta för att slippa få hem en hund som blir sjuk eller som inte passar in i din familj.

Välja hundras

Att köpa hund är för många ett enkelt val, men att ha hund är sällan lika enkelt. Därför gäller det att du tänkt igenom ditt beslut noggrant innan du åker och hämtar hem vovven. Här är några punkter du bör ha i åtanke innan du gör ditt val. Har du tänkt igenom dessa innan du väljer hund blir det färre negativa överraskningar och ett roligare hundliv.

Rasen
Det är viktigt att börja leta i rätt ände. Alla hundar är individer och olika i sättet men det finns vissa drag som är gemensamma för alla hundar inom en viss ras. Välj därför inte hund utifrån utseende, utan utifrån rasens egenskaper. Det spelar ingen roll hur söt schäfervalpen är om du inte är ute efter att få hem en hund som behöver aktiveras både mentalt och fysiskt dagligen, för den kommer inte trivas om den inte får utlopp för sin energi. Den energi som den samlar på sig kommer i värsta fall komma ut i form av en busig och olydig hund som inte lyssnar på dig.

Svenska Kennelklubben delar in hundraserna i olika grupper. Är du främst ute efter en sällskapshund är det raser i grupp 9 du bör titta på, är du ute efter en apporterande vattenhund är det grupp 8 och så vidare. Det finns totalt 10 grupper som alla innehåller raser som passar ett visst syfte.

Läs på
Vill du ändå ha den där söta schäfervalpen så behöver det inte automatiskt innebära något negativt, du kan ju läsa på om rasens egenskaper och aktivera den inom ett område som den är avlad för. Schäfern är i grund och botten en vakt- och vall-hund men passar utmärkt att aktiveras inom olika bruksgrenar och hundsporter. Eller varför inte utbilda dig och din hund till räddningsekipage?

Att läsa på är viktigt oavsett vilken ras du väljer för du bör veta vad din hund är framavlad för att utföra för syssla och vilka egenskaper den bär med sig genetiskt. Då kommer du också förstå din hund bättre. Om du exempelvis har en hund som "dansar" när den blir glad och rasen heter Perro sin pelo del peru, ja då är beteendet inte alls konstigt eftersom den rasen är känd för att dansa runt.

Välja uppfödare
När du bestämt dig för en ras som passar dig och din familj gäller det att hitta en bra uppfödare. Det är viktigt av tre enkla orsaker.

1. Inom olika raser avlas det på olika linjer. Det finns till exempel två olika slags Golden Retriever eftersom vissa avlar på dem för utställning och andra för jakt, ska du jaga vill du förmodligen ha en jaktgolden och då är det viktigt att hitta en uppfödare som satsar på det i sin avel.

2. Du vill såklart inte få hem en hund som blir sjuk. En bra uppfödare är noga med att välja föräldrahundar som inte bär på genetiska sjukdomar för att undvika att smitta valparna och föra vidare sjukdomar inom rasen. Höftledsdysplasi är exempelvis en vanlig sjukdom inom de flesta raserna och som i värsta fall kan göra att din hund i vuxen ålder inte kommer kunna röra sig som den ska.

3. Du och uppfödaren kommer förmodligen hålla kontakten, i alla fall om du valt en uppfödare som bryr sig om att se hur det går för valparna i vuxen ålder. Då är det viktigt att ha en som du känner att du kommer överens med och kan ringa när du har frågor. Uppfödare sitter ofta på mycket kunskap. Utnyttja det så blir ditt hundliv enklare.

Det är svårt att springa på bra uppfödare på gatan så det gäller att utföra lite detektivarbete. Fråga till exempel i vårt rasforum vilka våra andra medlemmar känner till. Ett annat tips är att ringa till hundrasens rasklubb och be att få tala med den som är avelsansvarig eller någon med liknande kunskap. Fråga om vilka sjukdomar som finns inom rasen, berätta vad du är ute efter för egenskaper hos hunden och fråga vilka uppfödare de rekommenderar.