Aktivera valpen eller unghunden smart

Här är några övningar som bygger upp relationen mellan dig och din hund och även din vovves självförtroende.

Det ska vara roligt att bygga upp relationen till din hund, roligt för er bägge. Och det finns övningar som både aktiverar och bygger upp hundens självkänsla och tillit.

Hinderhoppning AgilityTänk på att valpar och unghundar blir trötta mycket fortare än en vuxen hund, träna max ett par minuter åt gången och låt därefter hunden vila. Tänk också på att det är viktigt att hunden ska lyckas varje gång, så gör inte övningen för svår utan ta den hellre i delar där du belönar varje litet framsteg med beröm eller godis.

1. Våga gå balansgång. Balansgång förstärker din hunds självförtroende och är samtidigt en enkel övning att komma igång med. Lägg lite godis på exempelvis en trästock och beröm hunden varje gång den vågar sig upp. Öka svårigheten genom att hålla en godis framför nosen när hunden tagit sig upp och låt den gå ett par steg däruppe. Tänk på att anpassa höjden efter din hunds ålder och storlek, den bör kunna ta sig upp själv.

2. Hoppa över hindret. Sätt dig ner och håll ut din arm, eller placera ut ett passande hinder, och håll därefter en godbit på andra sidan hindret. När hunden sträcker sig mot godiset kan du belöna. När du märker att den börjar förstå vad du är ute efter kan du försiktigt föra godiset bort från valpen/unghunden, försöker den ta sig över hindret belönar du. Med lite träning kommer du till slut få hunden att hoppa över. Tänk på att hindret ska vara väldigt lågt så att din valp eller unghund kan ta sig över, inte under, det.

3. Hitta godbiten. Göm lite godbitar i ett annat rum, kanske i hallen där du kan ta hjälp av skoställ och skor. Ta med dig hunden ut i hallen och säg sök (eller annat passande kommando). I början bör godisarna ligga så pass synligt att hunden snabbt snappar upp lukten och sedan efter ett par omgångar förknippar det med ditt kommando. Du kan sedan öka svårighetsgraden genom att gömma godisar på olika höjd eller i saker som lådor och skor.

4. Hitta matte/husse. När hunden är upptagen med annat smyger du iväg och gömmer dig i närheten (inte för svårt gömställe) och ropar lämpligt kommando. Hunden kommer undra var du tagit vägen och börja leta efter dig. På det här sättet lär du den samtidigt att det är den som ska hålla reda på dig och inte tvärtom vilket är av nytta när ni sedan beger er utomhus.