5 snabba: Rallylydnad med Marie

Rallylydnadsfantasten Marie Kinder lär dig hur du blir expert på rallylydnad.

Marie Kinder håller kurser i rallylydnad på Sölvesborgs Hundcenter, hon är med andra ord rallylydnadsinstruktör. Privat både tränar och tävlar hon i rallylydnad.

- Vad tycker du är de största skillnaderna mellan lydnad och rallylydnad?

- Det är lättare för förare och hund att känna sig avslappnade och ha roligt för att man får uppmuntra, berömma och prata med hunden hela tiden. I rallylydnad är det inte så stor fokus på precision som det är i traditionell lydnad vad gäller fotgåendet eller hur snett hunden sitter. I traditionell lydnad får man avdrag för dubbelkommando men det begreppet finns inte i rallylydnad, du får visa med händerna och säga kommandot flera gånger.

- Vad är det viktigt att tänka på när man börjar träna rallylydnad med sin hund?
- Mina tre bästa tips:

Ha roligt! Rally är glädje och samarbete.

Bli inte irriterad om hunden inte förstår vad du menar. När den gör lite rätt så berömmer du den och då kommer den att göra mer och mer rätt.

Lär dig en skylt utan hund först så du själv har förstått vad du ska göra innan du ska göra det med hunden.

- Vilka delar brukar du rekommendera att man börjar med att träna in?
- Det viktigaste är att lära sig få kontakt med sin hund och berömma den när den tittar på dig och följer med dig. Det svåraste momentet i nybörjarklassen brukar vara när hunden ska sitta framför dig och titta på dig så det är bra att börja träna på. Att svänga vänster kan också vara svårt om hunden går långt fram för då är den ju lite i vägen för dig. Jag tar ut vänster hand för att få hunden att bromsa, tänk på att i rally får du visa med händerna! Träna också att hunden ska sitta kvar när du går ett varv runt den.

- Finns det några vanliga misstag man bör tänka på att undvika?
- Många nybörjare visar för lite med händerna och pratar för lite, de drar runt hunden i kopplet i stället. Ett tips till dem är att använda handen som en target framför hunden eller prova med sele på hunden. Varje gång kopplet sträcks på tävling får man ett minuspoäng så det är viktigt att lära sig få med sig hunden frivilligt.

Det näst vanligaste misstaget är troligtvis att inte räta upp sig när man visat hunden med händerna nära marken och föraren fortsätter framåt med nerböjd hållning. Ett tips är att alltid, när det är ett moment där du ska stanna, räta på axlarna och räkna ”ettusen-ett” innan du går vidare till nästa skylt. 

- Har du några träningstips till våra läsare som precis börjat med rallylydnad?
- Träna ihop med andra, det blir både roligare, lättare att bygga banor och du kan be de andra om tips när något inte blir som du har tänkt dig. Finns det inte någon rallyverksamhet där du bor så sätt upp en lapp om att du är intresserad av detta och söker likasinnade. Ni är kanske fler än du tror som vill träna rally!

Rallymoment kan du träna när som helst och du måste inte alltid ha en skylt framför dig. Träna hemma i köket, på tomten, på parkeringen. När du ska träna på en hel bana så gå banan innan och tänk inte bara på vilka momenten på skyltarna är, försök att komma på hur du själv ska göra med dina händer och vad du ska säga för kommandon. Ju mer förberedd du är innan du hämtar hunden ju mer kan du koncentrera dig på samarbetet er emellan.

Gå inte alltid en hel bana innan du belönar och du måste inte ge hunden godis som belöning, du kan kasta en leksak, klappa hunden och prata gulligt, springa iväg och busa eller använda kamptrasa.

Anmäl dig till en tävling så får du ett mål med träningen och ta med dig hela träningsgänget! Peppa varandra och kom ihåg att ha kul!