5 snabba: Freestyle med nordiska mästaren Frida Binette

Frida Binette, nordisk mästare i freestyle ger sina bästa freestyletips till dig som vill börja med den dansanta hundsporten.

Frida Binette är vad man kan kalla för ett freestyleproffs. Hon är kvinnan som underhöll oss med dans under Cesar Millans show i Globen, och också den som kammade hem titeln nordisk mästare i freestyle 2010. Till vardags, när hon inte tränar eller tävlar, håller hon i hundkurser och föreläsningar samt sköter om sin sajt www.freestylehund.se.

Frida Binette

- Vad tycker du att det finns för fördelar med freestyle som hundsport?
- Fördelar med sporten är att du bygger upp hundens styrka i kroppen och att den får en god kroppskontroll. Programmet bestämmer du själv och med det kan du undvika övningar som inte passar din egen hund. Dessutom är det är inte tempot och svårighetsgraden som är det viktigaste, utan underhållningen och samarbetets utstrålning.

- Vad är det viktigt att tänka på när man börjar träna freestyle med sin hund?
- Att kunna leverera bra och gärna olika belöningar. Att i början inte göra träningen för svår för hunden, det kan skapa för mycket frustration och stress. Förarens tajming och kroppskontroll är också viktig då det vi tränar många gånger är detaljrikt. Samt att man inte sätter in röstkommando på tricks som det är för mycket träning kvar på.

- Vilka delar brukar du rekommendera med att man börjar med?
- Fyra bra punkter att tänka på när du har som mål att bygga ett freestyleprogram.

1) För att kunna förtydliga ett tema underlättar det att stoppa in rekvisita. Tre vanliga och lite lättare övningar med dem är apportering, springa runt eller hoppa upp, alternativt över, det.

2) Lägg en grund på hunden genom att den kan jobba med framtass (till exempel ge tass), jobba på marken (till exempel kryp, rulla), något hopp (till exempel hopp igenom armar), börja bygga upp hundens rygg och nacke (till exempel ”sitt fint”). Därefter känner du efter vilka övningar som passar just din hund lite extra och utvecklar dem vidare.

3) På en tävling ska man utnyttja planen. Intrycket som publiken tar in behöver få en paus, därför bör du ha med någon form av förflyttning, någon position (till exempel fot) eller något sändande (till exempel backa eller framåt).

4) Programmets innehåll ska flyta ihop och för att göra trickens länkningar smidigare och lättare använder jag mig utav att hunden snurrar, går runt mig och går runt ett av mina ben.


- Hur undviker man nybörjarmisstag?
- Det är vanligt att jag stöter på förare som har kvar sina “hjälper” i hundens utförande, oftast är det då förarens hand som måste vara med och visa för att hunden ska förstå vilket trick den ska göra. Händerna ska så snart som möjligt tas bort, ju längre de är kvar desto svårare är det att få bort dem.

Många tittar också på freestyleprogram som ligger på Youtube och kan med det ställa för höga krav på sina egna första program. Tänk på att de som läggs ut på nätet är i de flesta fall från ekipage som jobbar i elitnivå, hämta gärna inspiration från dem men ha inte som mål att dina första program ska hålla samma klass. 

- Har du några träningstips till våra läsare som nyss börjat träna freestyle med sin hund och som vill bli duktiga?
- “Hjälper”, så som händer, ska snabbt tränas bort. Ha som mål att få röstkommando på alla trick så att du lättare kan jobba på din egen koreografi. Dessutom får hunden en helt annan härlig utstrålning när den jobbar mer självständigt.

Gör enkla program i början, det vill säga korta med mindre innehåll och fokusera istället på att få fram en hund som klarar av att jobba i miljön, ha bra fokus på arbetet och flyt i tricken.

Träningstävla innan ni ska starta er första tävling. Oftast är det för stort steg från att ha kunna utföra sitt program ensam på hemmaplan till att lyckas hålla samma kvalité på utförandet på en tävlingsplan med en massa störning från både människor, hundar och lite högre musik.