5 saker du inte visste om hundar

Forskningen lär oss allt mer om hundar. Här är fem finurliga fakta som forskningen funnit.

1. Sådan ägare, sådan hund
Ibland sägs det lite skämtsamt att man kan se vilken typ av hundras en viss person äger utifrån dess utseende, att det finns stereotyper. Men det verkar ligga mer bakom detta skämtsamma påstående än vad man först kan tro. Under en studie på Englands Bath Spa University fick 70 personer matcha 41 fotografier på hundägare med fotografier på olika hundraser. De hade tre fotografier med hundraser att välja mellan till varje hundägarfotografi och skulle välja den ras de trodde tillhörde ägaren. Raserna var Pudel, Labrador och Staffordshire Bullterrier. Och fler personer än hälften av gånger blev svaret rätt vilket är fler rätt än vad som kan räknas som en statistisk slump.
Källa: Bath Spa University

Virtuell kompis

2. Virtuell kompis?
Forskning visar att om du låter din hund titta på en bild på en hund på datorskärmen kommer den nosa på den, men inte om bilden istället föreställer ett landskap.
Källa: University of Vienna

3. Amputerade hundar lär robotar gå
Amputerade hundar, i detta fallet hundar som saknar ett ben, kan lära skadade robotar att gå igen. Det är tyska forskare som via löpband och reflekterande höghastighetskameror studerar hur amputerade hundar fördelar tyngden och vilka rörelsemönster de har för att sedan försöka återskapa dess gångstil hos robotar som skadat ett ben.
Källa: Forskning och Framsteg

4. Hunden har sitt ursprung i Asien
Hunden är vårt äldsta tamdjur, den har funnits med människan i cirka 16 000 år. Svenska och kinesiska forskare har tillsammans lyckats binda hundens uppkomst till den tidpunkt då vi gick från att vara jägare till att bli jordbrukare, och platsen där den först kom till är enligt forskningen söder om Yangtze-floden i Kina tack vare domesticering av ett stort antal vargar. Forskarna har kommit fram till detta genom att analysera mitokondriellt DNA från 1 500 hundar världen över.
Källa: Kungliga Tekniska högskolan

5. Glada hundar viftar mest åt höger
Ju gladare hund desto mer svansvift åt höger sida av kroppen, det visar forskning från det italienska universitetet i Trieste. Skrämda hundar rörde istället svansen mer åt vänster. Forskarna har i studien tittat på 30 hundar när de mött sin matte, husse, främling och dominant hund eller katt.
Källa: Universitetet i Trieste