Aktiveringstips: 4 leksaker du kan göra själv

Hjärngympa stimulerar hunden mentalt. Här är fyra leksaker som gör att hunden måste tänka.

Det räcker sällan med motion för att göra en hund nöjd. Problemlösning utmanar hundens intellekt och gör den mer harmonisk i vardagen. Du måste inte investera hundratals kronor i aktiveringsleksaker, många kan du göra själv av prylar du har hemma. Här kommer några tips.

Smällkaramellen
En gammal toarulle blir snabbt en spännande leksak om du fyller den med något gott och försluter sidorna. Gör några små lufthål och se på när din hund funderar ut hur den ska komma åt godiset.

Muggen i skålen
Lägg en bit godis under en upp och ner-vänd pappersmugg eller en burk och se hur din hund bär sig åt för att få ut godbiten. Vill du göra det ännu svårare kan du ställa muggen i en djup plastskål, exempelvis en matskål, så att det blir svårare för hunden att välta muggen. Den kanske till och med måste lyfta upp muggen med munnen för att få ut godisen?

Gamla pälsen
Om du har en gammal “mormorspäls” hemma och en jaktintresserad hund kan du ta ett stycke päls som du binder ihop till en korv och sedan gömmer. Sedan får hunden söka efter pälsstycket/styckena.

Gamla tubstrumpor
Om en strumpa har försvunnit i tvätten och du ändå tänkt slänga den andra varför inte göra en rolig aktiveringsleksak? Lägg i lite tidningspapper. någon boll och ett par gott luktande godisar, knyt sedan igen strumpan. Nu är det upp till hunden att öppna den.